Jeśli jeszcze nie wiesz jakie ciasto powinno pojawić się na Twoim świątecznym stole, to mam dla Ciebie wspaniałą propozycję.
Sernik z masłem orzechowym, jest bardzo prosty w przygotowaniu i za wyjątkiem czasu pieczenia i chłodzenia, zrobienie go trwa krótko. Nie wymaga ubijania białek, czy śmietany, i wielu innych pracochłonnych czynności spotykanych w przepisach na serniki. W smaku jest słodki, z wyraźnym akcentem masła orzechowego.
Myślałam, że smak masła orzechowego w serniku będzie mi przeszkadzał, ponieważ moje kubki smakowe nie są przyzwyczajone do niego, a pierwszy słoik kupiłam dopiero kilka lat temu. Są jednak takie potrawy, czy raczej desery, gdzie masło orzechowe wspaniale współgra z pozostałymi składnikami i jest pożądane, jak na przykład w owsianych ciasteczkach, czy też serniku. Mam nadzieję, że moja receptura na sernik z masłem orzechowym przypadnie Tobie do gustu, tak jak smakuje nam.
Sernik z masłem orzechowym |
Sernik z masłem orzechowym, jest bardzo prosty w przygotowaniu i za wyjątkiem czasu pieczenia i chłodzenia, zrobienie go trwa krótko. Nie wymaga ubijania białek, czy śmietany, i wielu innych pracochłonnych czynności spotykanych w przepisach na serniki. W smaku jest słodki, z wyraźnym akcentem masła orzechowego.
Sernik z masłem orzechowym |
CIASTO:
200 g biszkoptów włoskich (zwykłe też się nadadzą)
100 g roztopionego masła niesolonego
100 g zmielonych orzechów arachidowych
100 g masła orzechowego "crunchy"
Wszystko wymieszaj - najlepiej dłońmi. Wyłóż okruchami dno tortownicy o średnicy ok 23 cm i odstaw na bok. Nie zapiekaj ciasta, ponieważ nie zawiera żadnych surowych składników jak jajka, czy mąka, i nie ma potrzeby żeby wyrosło. Tak jak jest będzie dobrze.
MASA SEROWA:
750 g kremowego serka śmietankowego
200 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka masła orzechowego (dodałam "crunchy" - bo lubię kawałki orzechów, ale może być "creamy")
1 szklanka brązowego cukru
4 jajka
Wszystkie składniki przełóż do miski. Dobrze byłoby, żeby miały temperaturę pokojową, więc na ok 15 minut przed pracą wyjmij produkty z lodówki. Mikserem na średnich obrotach dokładnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę i przełóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do gorącego piekarnika 170*C / 340*F na około 1 godzinę i 20 minut. Na dnie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą, aby podczas pieczenia powstała para wodna. Oczywiście zapomniałabym dodać, że studzić należy sernik w piekarniku, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.
WIERZCH:
200 g masy karmelowej (kajmak, dulce de lache)
2 łyżki masła orzechowego
3/4 szklanki posiekanych orzechów arachidowych
wygląda wspaniale i pewnie również tak smakuje :) mniam :)
OdpowiedzUsuńSmakuje pysznie, ale trzeba lubić masło orzechowe. Szczerze powiedziawszy mnie bardziej smakuje ten sernik, niż samo masło orzechowe :) Pozdrawiam
UsuńAle sernik, no no chyba już nie będę się zastanawiała nad wielkanocnym sernikiem:-). Masło lubię ale wolę go czuć w wypiekach niż jeść ze słoika, więc sernik dla mnie:-)
OdpowiedzUsuńo, to zupełnie tak jak ja - z tym masłem orzechowym. Pozdrawiam :)
Usuńmmm, pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńdługo byłam sceptycznie nastawiona, co do duetu: ser + masło orzechowe, ale moje obawy były bezpodstawne, bo wyszło super :)
UsuńPrezentuje się znakomicie :). Piękny talerz ! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję po dwakroć :) Pozdrawiam
UsuńBoże, jestem zakochana w Twoim wypiekach i w Twoich zdjęciach *.* Są tak klimatyczne i nastrojowe, że aż oczy odpoczywają. A ciasta...założę się, że klękajcie narody :D
OdpowiedzUsuńaż nie wiem co powiedzieć - miło mi ogromnie :) Dziękuję za uznanie. Ciasta wszystkim smakują, cieszą się dużym uznaniem w rodzinie i wśród czytelników bloga, którzy je wypróbowali - przynajmniej wśród tych, którzy do mnie napisali o swoich wrażeniach :) Pozdrawiam ciepło
UsuńAgnieszka
Uwielbiam masło orzechowe i wyjadam łyżkami ze słoika. Niestety nie pasuje mi łączenia go z twarogiem, ale może kiedyś się przekonam, bo sernik wygląda tak pięknie :)
OdpowiedzUsuńZ twarogiem nie próbowałam jeszcze - szczerze powiedziawszy, już pomysł, by połączyć masło orzechowe i kremowy serek śmietankowy wydawał mi się co najmniej dziwaczny :) Ale zmieniłam zdanie, gdy upiekłam ten sernik, a karmelowy wierzch z orzechami super tu pasuje. Pozdrawiam
Usuńwygląda obłędnie! z masłem orzechowym musi smakować doskonale
OdpowiedzUsuń... i jeszcze ten kajmak, niebo w gębie :)
Dziękuję :) Tak nam smakuje i jest taki prosty, że na Wielkanoc robię znów. Pozdrawiam
UsuńSernik wygląda znakomicie. Agnieszko, czy masa smakuje po prostu orzechami, czy wyraźnie masłem orzechowym (ono ma taki swój charakterystyczny posmak)?
OdpowiedzUsuńSmak sernika wyraźnie wskazuje na masło orzechowe, którego jest dość dużo w składnikach. Kwaśna śmietana ożywia go nieco, dzięki czemu nie jest mdły. Poza tym wszędzie zastosowałam orzeszki arachidowe, co zdecydowanie podkreśla spójność smakową pomiędzy warstwami. W konsystencji też przypomina masło orzechowe - zwarty, gęsty, kremowy i lekko "kleisty" (nie kruszy się). Pozdrawiam :)
UsuńZabieram się jutro do jego robienia, jeśli możesz to powiedz mi tylko- czy tortownicę wykładałaś papierem czy jakoś ją natłuszczałaś ?
OdpowiedzUsuńZawsze wykładam blaszki i tortownice papierem do pieczenia (poza babką). Smacznej i radosnej Wielkanocy :) Pozdrawiam
UsuńThis cheesecake looks absolutely wonderful! I would love to include it in next month's food fight! Come submit it at http://willcookforsmiles.com/2013/04/submit-your-cakes-and-cheesecakes.html
OdpowiedzUsuńThank you for the invitation. Food fight it's seems fun :)
Usuńpomysl swietny a czym mozna zastapic kajmak ?
OdpowiedzUsuńBez kajmaku (masa korówkowa), to już nie to samo. Jeśli w Twojej okolicy jest nie do zdobycia, to możesz zrobić sama w bardzo prosty sposób - wystarczy nieotwartą puszkę mleka skondensowanego słodzonego wstawić do garnka z wrzątkiem i gotować przez 2,5 - 3 godziny :) Lub w bardziej tradycyjny i pracochłonny sposób gotować na małym ogniu 2 szklanki mleka zwykłego + 1 kg cukru białego, z tym, że w tym przepisie musisz masę stale mieszać :) Pozdrawiam
Usuń