czwartek, 14 marca 2013

Racuchy z jabłkami

Polskie pankejki... zajadałam się nimi przez całe dzieciństwo. Najczęściej mama robiła w letnie popołudnie. Zjadane w pośpiechu, niemalże w biegu, ostatni w rękę i na podwórko do kolegów. Ech, to były czasy. A racuchy z jabłkami najsmaczniejsze i tylko wystarczy posypać cukrem pudrem. Zapraszam na pulchne, maślane pankejki z jabłkami :)

Racuchy z jabłkami

Receptura:
4 duże jajka
1/2 l maślanki
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 duże kwaskowe jabłka
oliwa do smażenia
cukier puder do posypania

Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w ósemki i później na plasterki. W misce wymieszaj wszystkie składniki, zacznij od płynnych, a następnie dodaj suche. Dokładnie wszystko wymieszaj na gładką masę. Na końcu dodaj jabłka. Usmaż na gorącym tłuszczu. Podawaj gorące posypane cukrem pudrem. 

Smacznego :)

Racuchy z jabłkami


9 komentarzy:

  1. Wspaniałe takie prawdziwe idealne racuchy:-). A zdjęcia wymowne i piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pulchniutkie! <3 Uwielbiam racuszki z jabłkami! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam również - cieszę się, że wpadłaś :)

      Usuń
  3. Zdjęcia jak zawsze- delikatnie pyszne. Tak samo jak racuchy ! Brakuje mi tego smaku, zachęciłaś mnie : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję - miło czytać w niedzielny słoneczny poranek. Pozdrawiam, niemalże wiosennie :)

      Usuń
  4. Racuchy zrobiłam na kefirze, I niestety zostały dosłownie pożarte ostały się ino 4 dla mnie. Doskonały przepis.

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)