sobota, 9 marca 2013

Owsiane ciastka z masłem orzechowym

Ciastka owsiane mają tak wiele wcieleń, jak szarlotka, czy sernik. Lubię je, choćby z tego tylko względu, że mogę bez końca modyfikować ich smak, i zmieniać, jak zmienia się pora roku lub mój apetyt. Ciastka z dodatkiem masła orzechowego są chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku (jeśli nie przekroczy się czasu i temperatury pieczenia).  Mają wyraźny orzechowo - cynamonowy smak. Gorąco polecam.

Owsiane ciastka z masłem orzechowym

Owsiane ciastka z masłem orzechowym

Receptura na ok 40 sztuk:
150 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
100 g miękkiego masła
100 g masła orzechowego (crunchy)
2 duże jajka
220 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
100 g posiekanej mlecznej czekolady
100 g posiekanej białej czekolady

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190*C / 375*F.
Płatki owsiane upraż na patelni bez tłuszczu. W misce wymieszaj mąkę, uprażone płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce (większej) wymieszaj mikserem masło, masło orzechowe, cukier, jajka i waniliowy ekstrakt. Stopniowo dodawaj do masy suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Na samym końcu dodaj pokruszoną czekoladę. 
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje ciasta w odległości ok 2 cm. Wstaw ciastka do gorącego piekarnika na 10 - 12 minut. Po upieczeniu pozostaw ciastka na blaszce, aż trochę przestygną. Dopiero po chwili możesz przełożyć na kratkę, inaczej ryzykujesz, że się pokruszą. 

Przyjemnego podwieczorku :)

Owsiane ciastka z masłem orzechowym

15 komentarzy:

  1. Zakochałam się w Twoich dzisiejszych fotkach! Idealnie trafiają w moje poczucie estetyki. A na wykozrystanie masła orzechowego do wypieków, od dawna mam ochotę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu za miłe słowa. Masło orzechowe, to bardzo ciekawy dodatek, nie tyle podkreśla smak potraw, co całkowicie je dominuje :) Ja lubię.

      Usuń
  2. Nie wiem co piękniejsza ciastka czy zdjęcia:-). Masz wielki talent kulinarny i fotograficzny, gratuluję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjemnie czytać takie komentarze. Dziękuję Olimpio. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Piękne są te ciacha! A ja wszelkie kruche ciasteczka bardzo lubię. A owsiane to moje ulubione. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że podobają się Tobie. Są świetne i długo utrzymują świeżość, gdy są trzymane w szczelnym pojemniku. Mam nadzieję, że zasmakują :)

      Usuń
  4. Owsiane, z masłem orzechowym... Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku - ciasteczka idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasteczka, uwielbiam podjadać takie przed telewizorem, niestety są uzależniające :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nashelly, Veroniko - dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku jak tu jest cudownie poczułam się przez chwilę jak szlachcianka :) Super zdjęcia, super ciasteczek :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo smakowite ciasteczka, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam je, tylko póki co bez czekolad- PYSZ.NOŚ.CI

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło słyszeć :) Nam też baaardzo smakują. Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)