Sernik Nowojorski |
Serniki mają bardzo długą historię sięgającą starożytnego Rzymu, w średniowieczu przebojem zdobywały świat. Zdecydowanie jest to najlepszy wypiek na świecie, ponadczasowy, z najróżniejszymi możliwymi kombinacjami smakowymi - może być rustykalny w swej formie i podany po królewsku. Dzisiaj proponuję Wam klasyka - Sernik Nowojorski o bardzo kremowej konsystencji, który pokochacie.
Przepis podstawowy znalazłam w mojej ulubionej książce kucharskiej "Desery".
CIASTO:
200 g mąki pszennej
70 g drobnego cukru
100 g masła posiekanego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 jajko
szczypta soli
MASA SERNIKOWA:
750 g kremowego śmietankowego serka
250 g drobnego cukru
30 g maki lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
4 duże jajka
150 ml śmietany kremówki ubitej
proszku do pieczenia na czubku noża
DEKORACJA:
500 ml śmietany kremówki lub podwójnej
4 łyżeczki cukru pudru
Nastaw piekarnik na 210*C (410*F).
Z podanych składników zagnieć ciasto kruche. Gdy będzie jednolite i zwarte, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu, wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj tak, by wystarczyło na dno i 5 centymetrowy brzeg tortownicy. Wyłóż ciastem foremkę, przykryj szczelnie pergaminem i wysyp grochem, ryżem lub kulkami ceramicznymi do zapiekania - zapobiegnie to deformacji pieczonego placka. Wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Później wyjmij pergamin z "nadzieniem" i podpiecz ciasto kolejne 5 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw, a temperaturę zmniejsz do 150*C (300*F).
Ser, cukier, budyń (lub mąkę), proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową dokładnie wymieszaj razem na jednolity krem. Dodawaj po jednym jajku nadal mieszając. Na końcu do masy dołóż ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wszystko wymieszaj. Przelej masę serowa do tortownicy z upieczonym ciastem i wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 30 minut, aż się prawie zetnie ( 150*C / 300*F). Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik uchyl drzwiczki, ale nie wyjmuj ciasta do całkowitego wystudzenia. Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.
dlaczego nowojorski? moja mam taki robi...
OdpowiedzUsuńJak mawiają swego nie znacie - cudze chwalicie :) atak na serio, to genialnych przepisów na serniki w Polsce mamy niemało :) Lubię jednak podróże kulinarne ogromnie> Pozdrawiam
UsuńAgnieszka
Pod tą nazwą znam całkiem inny serniczek, bo nowojorski, podobnie jak londyński, piecze się w kąpieli wodnej. Jednak Twoja wersja nowojorskiego zapowiada się nie mniej smakowicie. Urocze fotki. :-)
OdpowiedzUsuńKasiu, rzeczywiście polskie blogi podają, że sernik przygotowuje się w kąpieli wodnej, jednakże ja wzorowałam się przepisami amerykańskimi i jeszcze się nie spotkałam z gotowaniem tego sernika :) ale może kiedyś trafię :) Pozdrawiam
UsuńAgnieszka
Ale pieczenie w kąpieli wodnej nie ma nic wspólnego z gotowaniem sernika. Istnieje też sernik gotowany, lecz to zupełnie inna bajka i w dodatku niezbyt smaczna.... Muszę się przyjrzeć, co amerykańskie żródła mowią o serniku nowojorskim:-), bo swoją uwagą zaciekawiłaś mnie maksymalnie. Zauważyłam, że źródła brytyjskie (choćby Nigella) pieką w kapieli wodnej, a polskie blogi chętnie korzystają z angielskich przepisów i pewnie stąd bierze się taka rozbieżność.
Usuńa ja nie mam żadnej książki Nigelli :( i korzystam tylko z receptur amerykańskich w typowych przepisach dla tamtych rejonów. Nawet nie wiedziałam, że nowojorski sernik piecze się w wodzie - dlatego żarcik, że gotowany :) Dopiero po Twoim komentarzu zajrzałam na polskie blogi i okazało się, że faktycznie tutaj wszyscy wkładają go w folię aluminiowa i chlup do wody - miło dowiedzieć się nowych rzeczy ;)
Usuńpysznie wygląda ale ja nie jestem obiektywna, pożeram wszystkie serniki:)
OdpowiedzUsuńi ja uwielbiam serniki :) a ten jest pycha :) Pozdrawiam
UsuńAgnieszka
Zachwyciłam się tym sernikiem , jest dokładnie taki jak lubię:-). WSPANIAŁY:-)
OdpowiedzUsuńNY Cheesecake, to można by rzec przepis stary jak świat, bo już ma ponad sto lat, ale ja też wciąż zachwycam się nim na nowo :) Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Sernik jest piękny. :)
OdpowiedzUsuńA w jakiej foremce robiłaś? Chodzi mi o średnicę. :)
Ta receptura będzie odpowiednia dla tortownic o średnicy 19 - 21 cm :) Pozdrawiam
Usuń