piątek, 1 lutego 2013

Podpłomyk chłopski

Podpłomyki, to rodzaj prymitywnego pieczywa. Podstawowymi składnikami są: mąka, woda i sól. Przez dawnych Słowian wypiekane były w postaci małego placka - początkowo na rozgrzanych kamieniach, a później w piecach chlebowych. Wkładane były do pieca przed chlebem, aby upewnić się, że piec jest już dostatecznie rozgrzany. Dzisiaj niestety zapomniane, choć zdarzają się w menu restauracji stylizowanych na średniowieczne czasy lub wiejskie zagrody ( to mi się podoba). Zapraszam więc do podróży kulinarnych w dawne czasy  ;)

Podpłomyk chłopski

Receptura na 4 sztuki:
300 g mąki pszennej
1 jajko
2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli

1 duża cebula
200 g wędzonego boczku 
rukola
150 g żółtego startego sera
4 duże jajka
szczypiorek
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Nagrzać piekarnik do 200*C (390*F). 
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól jajko i oliwę. W kubku wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem. Dodaj zaczyn z drożdży do mąki i wszystko dokładnie wymieszaj - w razie konieczności dodaj ciepłą wodę. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta chlebowego. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut. Na oprószonej mąką stolnicy wyrabiaj krótko nadgarstkiem ciasto. Podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Wyłóż placki na blachę z pergaminem lub obsypaną mąka, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Na wierzchu placków rozłóż równomiernie starty żółty ser. Piecz przez ok 10 - 15 minut.
Na patelni usmaż pokrojony boczek. Przełóż mięso do miseczki. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku podsmaż pokrojoną w cienkie paski cebulę doprawiając świeżo mielonym pieprzem i odrobina soli (!) - boczek przecież też był słony. Jajko usmaż tak jak lubisz najbardziej. Dla mnie najsmaczniejsze jest na miękko :)
Teraz na upieczone podpłomyki wyłóż po garści rukoli, bekon, karmelizowaną cebulę, a na samym wierzchu jajko ze szczypiorkiem. 

Świetny pomysł na Wielkanocne śniadanie. Polecam życząc wszystkim smacznego :)

Podpłomyk chłopski


2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie:-) i niesamowicie apetycznie wyglądające danie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)