środa, 13 lutego 2013

Kruche jabłeczniki z lodami cynamonowymi


                   "Niedawno-m w progach gościem był
                     szczodrego oberżysty.
                     Z gałęzi długiej zwisał szyld:
                     Jabłuszko pozłociste.

                     Pytasz jak zwał gospodarz się, 
                     co pysznie mnie ugościł?
                     To Pani Jabłoń pasła mnie
                     Słodyczą soczystości."

Pisał Ludvig Uhland (1787-1862) i mnie tym jabłkiem skusił do upieczenia szarlotek w wersji mini. Dzisiaj więc w Rustykalnej Kuchni wypiek pod szyldem "Jabłuszko Pozłociste", ciepłe i aromatyczne - zamknięte w chrupiącym kruchym cieście z dodatkiem lodów cynamonowych. Zapraszam wszystkich :)

Kruche jabłeczniki z lodami cynamonowymi

Receptura na 5 sztuk:
100 g brązowego cukru
200 g mąki pszennej
100 g schłodzonego i posiekanego masła
1 duże jajko
szczypta soli

5 średnich kwaśnych jabłek  + 2 łyżeczki brązowego cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
50 g schłodzonego i posiekanego masła
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru

Mąkę, cukier, masło i jajko, plus szczyptę soli zagniataj w misce na kruche ciasto. Gdy masa będzie już jednolita i zwarta, uformuj kulkę i wstaw do lodówki na ok 15 minut. Piekarnik ustaw na 190*C (375*F). Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wykrawaj z ciasta koła trochę większe niż średnica twoich foremek. Posmarowane masłem foremki wyklejaj ciastem i wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut. Jeśli chcesz, by Twoje tartaletki miały doskonały kształt, to przed włożeniem do piekarnika wyłóż na foremki z ciastem pergamin i zasyp grochem, fasolą, ryżem lub kulkami do pieczenia tart. Wtedy piecz ciastka ok 10 minut - po tym czasie zabierz pergamin z zawartością i piecz ciastka kolejne 5 minut.
Teraz obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych "oczkach". Dodaj cukier, cynamon i wymieszaj. Nałóż równe porcje do wszystkich foremek z upieczonymi ciastkami.
Kruszonkę przygotuj rozcierając palcami mąkę, masło i cukier, do momentu, aż uzyskasz grudki wielkości grochu. Posyp tartaletki kruszonką i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj ok 15 minut.

Lody cynamonowe:
można przygotować na dwa sposoby - łatwiejszy i bardziej pracochłonny.
Łatwiejszy sposób polega na kupieniu dobrej jakości lodów śmietankowych (1 litr) i dodaniu do nich 2 łyżek mielonego cynamonu. Pozostaje tylko dobrze wymieszać mikserem i gotowe do podania :)
Sposób pracochłonny polega na zrobieniu lodów od podstaw. 
Oto przepis:
1 szklanka mleka
2 szklanki gęstej śmietany min 36%
2 łyżki mielonego cynamonu
3/4 szklanki miałkiego cukru 
szczypta soli
6 żółtek

Jeśli masz ochotę zrobić własne lody cynamonowe to wymieszaj w rondlu mleko, śmietanę, cynamon - zagotuj i od razu zdejmij z ognia. Odstaw na 10 minut do wystudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny, gęsty krem. Ucierając dodawaj stopniowo letnie mleko ze śmietaną i cynamonem oraz szczyptę soli. Podgrzewaj ostrożnie krem w rondlu na małym ogniu, aż zgęstnieje i zblednie mieszając drewnianą łyżką.. Zajmie to około 10 minut. Kiedy przesuniesz palcem po spodzie drewnianej łyżki i na kremie pozostanie wyraźna linia oznacza to, że krem jest już gotowy. Przelej krem do miski i ostudź, często mieszając. Następnie wystudzony krem przelej do metalowego naczynia, przykryj folią spożywczą i zamrażaj 2 godziny. Po upływie tego czasy ubij lody elektryczną trzepaczka i ponownie zamrażaj. Powtórz czynność jeszcze dwukrotnie i lody będą gotowe. 

Na ciepłe kruche jabłeczniki wyłóż po kulce lodów cynamonowych i smacznego :)

Kruche jabłeczniki z lodami cynamonowymi

4 komentarze:

  1. Takie jabłeczniki podane na ciepło z lodami (CYNAMONOWYMI!!!) to prawdziwe niebo w gębie! Fajnie wyglądają w formie babeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Te cynamonowe lody okazały się świetne do szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och rany! Jakie piękne! :) bardzo lubię cynamonowe lody, muszą idealnie się komponowac z szarlotką. Pychotka! Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Asiu - rzeczywiście udany duet. Pozdrawiam :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)