Jabłka na francuskim cieście z kremem leguminowym |
2 kwaśne jabłka
8 prostokątów ciasta francuskiego (ja miałam 10 x 12 cm)
cynamon i brązowy cukier do posypania
Leguminowy krem:
250 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi, kartoflanki)
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 żółtko
1 kopiasta łyżka zimnego masła
Jabłka przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Jedno ciastko składa się z dwóch prostokątów ciasta francuskiego nałożonych na siebie. Pośrodku tych prostokątów ułóż połówki jabłek. Całość posyp cukrem brązowym i cynamonem. Wstaw do gorącego piekarnika (200*C / 390*F) na 20 minut.
W tym czasie przygotuj leguminę. 3/4 części mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku rozmąć żółtko, mąkę i sól. Gdy mleko będzie wrzące wlej pozostałe składniki i energicznie wymieszaj. Gdy masa straci surowość, zdejmij z ognia i odstaw. Do gorącej jeszcze leguminy dodaj masło i wymieszaj na gładki krem.
Pieczone jabłka na francuskim cieście pyszne są zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Krem również nadaje się do potraw zarówno na zimno jak i na ciepło.
Udanego podwieczorku :)
Jabłka na francuskim cieście z kremem leguminowym |
ale pyszności:) mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam
UsuńAgnieszka
No właśnie, pora na podwieczorek! Zauważyłaś, jak rzadko teraz używa się tego słowa? Szkoda, bo dla mnie ma mnóstwo uroku. Więc... dziś... na podwieczorek:-) zamawiam takie jabłucho w cieście z leguminowym kremem:-).
OdpowiedzUsuńZamówienie przyjęte :) Świat idzie do przodu - drugie śniadanie wypiera brunch i lunch, a podwieczorek poczciwy czeka na swój renesans :) Ja jednak zawsze mam podwieczorek, taka jakaś bywam czasem staromodna :) Pozdrawiam.
UsuńAgnieszka
Podwieczorek pierwsza klasa:-), wygląda tak smakowicie że aż się zaśliniła:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Gotowe ciasto francuskie, to jednak wielka wygoda w pieczeniu, szast - prast i podwieczorek zrobiony :) zawsze milej posiedzieć przy kawie z takim ciachem niż batonem ;)
Usuńwspaniałe :) Dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńz wielką przyjemnością publikuję u Was moje przepisy :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń