poniedziałek, 25 lutego 2013

Jabłka na francuskim cieście z kremem leguminowym


Jabłka na francuskim cieście z kremem leguminowym

Receptura na 4 ciastka:
2 kwaśne jabłka
8 prostokątów ciasta francuskiego (ja miałam 10 x 12 cm)
cynamon i brązowy cukier do posypania

Leguminowy krem:
250 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi, kartoflanki)
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 żółtko
1 kopiasta łyżka zimnego masła

Jabłka przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Jedno ciastko składa się z dwóch prostokątów ciasta francuskiego nałożonych na siebie. Pośrodku tych prostokątów ułóż połówki jabłek. Całość posyp cukrem brązowym i cynamonem. Wstaw do gorącego piekarnika (200*C / 390*F) na 20 minut.
W tym czasie przygotuj leguminę. 3/4 części mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku rozmąć żółtko, mąkę i sól. Gdy mleko będzie wrzące wlej pozostałe składniki i energicznie wymieszaj. Gdy masa straci surowość, zdejmij z ognia i odstaw. Do gorącej jeszcze leguminy dodaj masło i wymieszaj na gładki krem. 
Pieczone jabłka na francuskim cieście pyszne są zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Krem również nadaje się do potraw zarówno na zimno jak i na ciepło. 
Udanego podwieczorku :)

Jabłka na francuskim cieście z kremem leguminowym

8 komentarzy:

  1. No właśnie, pora na podwieczorek! Zauważyłaś, jak rzadko teraz używa się tego słowa? Szkoda, bo dla mnie ma mnóstwo uroku. Więc... dziś... na podwieczorek:-) zamawiam takie jabłucho w cieście z leguminowym kremem:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamówienie przyjęte :) Świat idzie do przodu - drugie śniadanie wypiera brunch i lunch, a podwieczorek poczciwy czeka na swój renesans :) Ja jednak zawsze mam podwieczorek, taka jakaś bywam czasem staromodna :) Pozdrawiam.
      Agnieszka

      Usuń
  2. Podwieczorek pierwsza klasa:-), wygląda tak smakowicie że aż się zaśliniła:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Gotowe ciasto francuskie, to jednak wielka wygoda w pieczeniu, szast - prast i podwieczorek zrobiony :) zawsze milej posiedzieć przy kawie z takim ciachem niż batonem ;)

      Usuń
  3. wspaniałe :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  4. z wielką przyjemnością publikuję u Was moje przepisy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)