środa, 20 lutego 2013

Babeczki Tiramisu

W moim domu jestem jedyną, która kocha tiramisu. Reszta rodziny nie podziela mojego entuzjazmu i zamiłowania do tego włoskiego specjału i w związku z tym nie robię tiramisu zbyt często. Długo myślałam, jak tu ich zachęcić do tego deseru i pomyślałam, że przemycę go w formie babeczek. Efekt jest wyśmienity, ale zobaczymy czy przypadnie innym do gustu?  

Babeczki Tiramisu

Przelicznik wag, miar i temperatur znajdziesz w głównym pasku)

Receptura na 12 babeczek:
100 g masła
90 g gorzkiej czekolady
150 g brązowego cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki likieru kawowego
2 jajka
100 ml mleka
250 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Ustaw temperaturę w piekarniku na 190*C (375*F).
Masło, czekoladę, cukier i kawę rozpuść w rondelku na małym ogniu. Odstaw do wystudzenia. Dodaj mleko i jajka - dokładnie wszystko wymieszaj. Przesianą mąkę i resztę składników dodaj do masy i drewnianą łyżką energicznie wszystko wymieszaj.  Bezpośrednio po przygotowaniu ciasta przełóż porcje do foremek i wstaw do gorącego piekarnika na 20 minut. Zanim będziesz dekorować babeczki pozostaw je do całkowitego wystudzenia :)

Krem:
250 g serka kremowego (mascarpone)
2 jajka
4 łyżeczki drobnego cukru
250 ml śmietany kremówki lub podwójnej
2 łyżeczki ciemnego kakao w proszku

Utrzyj na blady gładki krem żółtka z cukrem. Dodaj serek (mascarpone) i wymieszaj dokładnie. Śmietanę ubij na gęsto i dodaj do masy jajeczno - serowej. Białka ubij na pół sztywno i delikatnie połącz z kremem mascarpone, tak by nic nie straciły ze swej puszystości. Nałóż masę na babeczki i posyp obficie kakao.

Babeczki Tiramisu

17 komentarzy:

  1. wow wyglądają zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia bajeczne:-), jak Ty to robisz:-)? A babeczki jak z bajki:-), ja uwielbiam tiramisu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, mój aparat to twardy orzech... ale powoli zaczynamy się docierać :) Mam nadzieję, że niedługo już "aparat giętki zrobi wszystko, co pomyśli głowa" :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Super komplement - dziękuję :) Pozdrawiam chłopaki :)

      Usuń
  4. Mmm, wprost przepadam za tiramisu ;) Ślicznie podane! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Rodzince też przypadło :) więc eksperyment udany - polecam :)
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak można nie lubić tiramisu????? Ja je KOCHAM!!!! Cudny sposób podania:-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też kocham te wszystkie włoskie kalorie - co do jednej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tiramisu... mówię zdecydowane TAK :) W tych filiżankach prezentuje się bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że spodobały się Tobie :) Pozdrawiam
      Agnieszka

      Usuń
  10. muszą smakować obłędnie!Dziękujemy za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. brązowy cukier można zastąpić zwykłym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz :) Cukier brązowy jest ciemniejszy i lekko karmelowy w smaku - odpowiednio dobrany do wypieków karmelowych, czekoladowych lub kawowych wzbogaca intensywność ich smaku. ale nie zawsze i wszędzie jest dostępny. Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)