sobota, 12 stycznia 2013

Czekoladowy pudding

Już od jakiegoś czasu miałam apetyt na pudding. Co prawda nie do końca sprecyzowany był smak mojego puddingu, ale myśli krążyły wokół gęstego i wilgotnego ciasta - takiego zimowego, więc oczywiste było, że przyszedł mi na myśl angielski pudding. Pudding, to nie taka prosta sprawa - dla nas nie-Brytyjczyków i ignorantów idei 'puddingowania' :) Jest tak wiele, tak różnych form i możliwości przygotowywania tych specyficznych... no właśnie czego? Legumin, pasztetów, ciast gotowanych, pieczonych, budyniów mlecznych, ryżowych, rybnych, chlebowych, mięsnych, słodkich i słonych - zwariować można. Te wszystkie, tak różne dla nas potrawy w Anglii do wspólnego mianownika sprowadza właśnie "pudding". Jednak dla mnie pudding, to przede wszystkim ciasto - słodkie,  gęste i z sosem albo śmietaną. Mój dzisiejszy gotowany pudding jest czekoladowy z orzechami włoskimi. Zapraszam do skosztowania.

Czekoladowy pudding

Martha Lloyd w swoim zeszycie przepisów i porad (obecnie znajduje się w Jane Austen Memorial Trust w Chawton) zapisała recepturę na pudding chlebowy w formie wiersza dla lepszego zapamiętania. Jest dostępny również na moim facebook'u .

Mój przepis na pudding, choć nie jest rymowany, też powinien przypaść do gustu nie tylko Wikaremu :) Bazą receptury jest przepis podstawowy na pudding bananowy, ale jak zawsze, tak i tym razem nie obyło się bez modyfikacji, moim zdaniem ku ulepszeniu, ale efekt oceńcie sami.

Receptura: 
150 g masła
140 g drobnego brązowego cukru
250 g mąki
1 łyżka kakao ciemnego
2 jajka lekko roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
180 ml jogurtu greckiego
1 dojrzały banan
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanej czekolady mlecznej lub ciemnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

250 ml śmietany do ubijania + 3 łyżeczki cukru pudru

Natłuść i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia formę puddingową o pojemności 2 litrów. Jeśli nie masz takiej formy, to możesz użyć formy do babek gotowanych lub okrągłej miski żaroodpornej wysokiej i takiej, która zmieści się do garnka z wrzącą wodą. Jeśli używasz miski, to dodatkowo przygotuj spożywczą folię aluminiową i sznurek.
Tak to powinno wyglądać miniej więcej:

Źródło: "DESERY" wyd. Konemann

Przygotuj teraz odpowiednio duży garnek i wlej tyle wody, by po włożeniu ciasta wrzątek przykrywał 3/4 wysokości formy. Zagotuj wodę.
Teraz kolej na przygotowanie ciasta. Cukier rozpuść w maśle. Wystudź. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą i przesiej przez sito. Do wystudzonego masła dodaj jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy, rozgniecionego banana i wymieszaj. Wsyp do masy suche składniki i drewnianą łyżką wszystkie dokładnie połącz na jednolitą masę. Wsyp teraz orzechy i czekoladę i delikatnie przemieszaj. Wlej ciasto do przygotowanej formy, zamknij szczelnie wieko formy lub zabezpiecz folią aluminiowa tak, jak na obrazku powyżej - jeśli używasz miski żaroodpornej.
Włóż formę z ciastem do garnka z wrzątkiem i gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę i 30 minut, aż wbity w ciasto patyk wyjdzie czysty :)
Zanim wyjmiesz ugotowany pudding z garnka, to odczekaj jeszcze 5 minut. 
Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i smacznego.

Czekoladowy pudding

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)