piątek, 14 grudnia 2012

Strudel z jabłkami

Absolutnie Bożonarodzeniowy ogarnia mnie nastrój, a wokół mnie świąteczny zapach pieczonych jabłek, cynamonu i ciasta. Za oknem biało, w domu kolorowo, a w sercu rozkosznie świątecznie, aż się śpiewać chce. Kawałek ciepłego strudla z jabłkami i się rozpływam... Przedświąteczne porządki mogą jeszcze trochę poczekać :)

Strudel z jabłkami

Receptura:

Ciasto:
270 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 duże jajko
1 łyżeczka octu winnego
115 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli 
ok  20 - 50 ml ciepłej wody

Nadzienie:
3 jabłka kwaskowe pokrojone w kostkę (niedużą)
2 garście żurawiny suszonej (dobre będą też rodzynki)
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru

Ciasto przygotuj w następujący sposób:
zagnieć wszystkie składniki razem. Wodę dodawaj ostrożnie aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Rozwałkuj ciasto na prostokątnym kawałku pergaminu (mi wyszło 30x50 cm). Pergamin lub papier do pieczenia bardzo ułatwia później rolowanie ciasta w strudel.
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka wymieszaj z cukrem, żurawiną i cynamonem.
Farsz z jabłek wyłóż na ciasto, ale nie rozsmarowuj na całości tylko utwórz z przodu wałek, wokół którego zrolujesz ciasto. Brzegi strudla sklej tak, by farsz nie wypadał. Wstaw do gorącego piekarnika 180*C (350*F) i piecz przez 40 minut na średnim poziomie.
Upieczony strudel posyp cukrem pudrem. 
Można jeść na ciepło i na zimno, można też z bitą śmietaną.

Strudel z jabłkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)