środa, 5 grudnia 2012

Kawowa Pavlova z owocem granatu

Rubinowo czerwone pestki granatu w aksamitnym śmietankowym kremie, a wszystko to ułożone na chrupiącej kawowej bezie. Taka zimowa Pavlova będzie dzisiaj u mnie. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu - eksplozja smaków i jakże pięknie wygląda na paterze.

Kawowa Pavlova z owocem granatu

Z tego przepisu wychodzą 2 krążki bezowe o średnicy 20 cm, ale możesz zrobić jeden duży oczywiście. Wszystko w zależności od liczby oczekiwanych porcji. Ja zazwyczaj robię dwa ciastka - jedno zjadamy na świeżo, a drugie dobrze suszę w piekarniku i przechowuję na następny raz. Lubię mieć w spiżarni, tak w razie czego - nigdy nie wiadomo kiedy ktoś wpadnie na niezapowiedzianą kawę.

Receptura:
4 białka
1 szklanka miałkiego cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej drobno mielonej (lub granulowanej ale roztartej)
350 ml śmietany kremówki (1 i 1/2 szklanki)
1 duży dojrzały owoc granatu

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180*C (350*F). Wyłóż blachę papierem do pieczenia (jeśli chcesz mieć konkretny rozmiar meryngi, to narysuj na papierze odpowiedniej wielkości koło).
Białka ze szczyptą soli przelej do bardzo czystej i suchej miski (najmniejsza drobina tłuszczu i białka się nie ubiją). Zostaw białka na kilka minut w temperaturze pokojowej. Po chwili możesz ubić pianę z białek. Gdy piana zacznie tworzyć sztywne pagórki to znak, że pora dosypywać stopniowo cukier. Na końcu dodaj proszek drobno mielonej kawy rozpuszczalnej. Rozsmaruj pianę na papierze do pieczenia nadając odpowiedni kształt. Następnie nożem z zaokrągloną końcówką zrób rowki z dołu do góry na obrzeżu surowej masy - to utwardzi pavlovą i ją ozdobi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Upieczoną meryngę zostaw w piekarniku, nie otwieraj tylko wyłącz piekarnik. Bezę można wyjąć po całkowitym wystudzeniu.
Śmietanę ubij z odrobiną cukru i wyłóż na kawowy bezowy blat.
Owoc granatu rozetnij i wyjmij pestki. Przyozdób czerwonymi pestkami bitą śmietanę.

Ten tort bezowy możesz upiec wcześniej i przechowywać w szczelnym opakowaniu.
Pavlovą podaj najdalej 1 godzinę po przyozdobieniu bitą śmietaną i owocami.

Kawowa Pavlova z owocem granatu

4 komentarze:

  1. Zjawiskowa!
    Jak rozkosznie jest jeść takie dzieło sztuki.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie wygląda :) jak pięknie ułożyłaś białka ze wyszedł taki fantastyczny wzór :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa. Ogromnie się cieszę że się podoba :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)