No cóż, muszę przyznać, że nie należę do grona wielbicieli ryb i owoców morza. Teraz, gdy jest szał na wszelkie słonowodne i słodkowodne przekąski, nawet te z mackami i te na surowo, moja postawa jest... co tu dużo mówić, po prostu niemodna. Ale łosoś tak przyrządzony wspaniale wpisuje się zarówno w zwykły obiad jak i uroczystość rodzinną czy przyjęcie. Warto mieć w swoim jadłospisie takie danie.
Łosoś w sosie koperkowym |
Składniki:
filet z łososia
masło z odrobiną oliwy do smażenia
sok z 1/2 cytryny
grubo zmielony pieprz
sól
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szkl bulionu (może być drobiowy lub warzywny)
5 łyżek posiekanego koperku
1/2 szkl śmietany
sól
pieprz mielony
Filet z łososia umyj, osusz, pokrój na kawałki. Dopraw solą i grubo zmielonym pieprzem . Włóż kawałki ryby do niemetalowego pojemnika i zalej sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie wyjmij filety z zalewy i usmaż na maśle z dodatkiem oliwy.
Przygotowanie sosu zacznij od zasmażenia na łyżce masła mąki (tzw. biała zasmażka). Następnie dodaj bulion energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy się zagotuje dodaj posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Na koniec wlej śmietankę, zagotuj i gotowe!
Łosoś w sosie koperkowym |
I'm officially turned on
OdpowiedzUsuńNice to meet you.
OdpowiedzUsuńWelcome to my kitchen :)
Łososia mogłabym jeść codziennie. Piękna rybka:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie łosoś, to jeden z moich faworytów wśród dań rybnych :) Pozdrawiam
Usuń