niedziela, 4 listopada 2012

Łosoś w sosie koperkowym


No cóż, muszę przyznać, że nie należę do grona wielbicieli ryb i owoców morza. Teraz, gdy jest szał na wszelkie słonowodne i słodkowodne przekąski, nawet te z mackami i te na surowo, moja postawa jest... co tu dużo mówić, po prostu niemodna. Ale łosoś tak przyrządzony wspaniale wpisuje się zarówno w zwykły obiad jak i uroczystość rodzinną czy przyjęcie. Warto mieć w swoim jadłospisie takie danie.

Łosoś w sosie koperkowym

Składniki:
filet z łososia
masło z odrobiną oliwy do smażenia
sok z 1/2 cytryny
grubo zmielony pieprz
sól

Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szkl bulionu (może być drobiowy lub warzywny)
5 łyżek posiekanego koperku
1/2 szkl śmietany
sól
pieprz mielony

Filet z łososia umyj, osusz, pokrój na kawałki. Dopraw solą i grubo zmielonym pieprzem . Włóż kawałki ryby do niemetalowego pojemnika i zalej sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie wyjmij filety z zalewy i usmaż na maśle z dodatkiem oliwy.

Przygotowanie sosu zacznij od zasmażenia na łyżce masła mąki (tzw.  biała zasmażka). Następnie dodaj bulion energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy się zagotuje dodaj posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Na koniec wlej śmietankę, zagotuj i gotowe!

Łosoś w sosie koperkowym


4 komentarze:

  1. I'm officially turned on

    OdpowiedzUsuń
  2. Nice to meet you.
    Welcome to my kitchen :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łososia mogłabym jeść codziennie. Piękna rybka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie łosoś, to jeden z moich faworytów wśród dań rybnych :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)