Marzą mi się
białe święta... a tymczasem, czując radosne podekscytowanie zbliżającym się
Bożym Narodzeniem, zastanawiam się, czym tym razem zaskoczę domowników i gości.
Każdego roku przygotowuję (obok tradycyjnych potraw) jakąś nową, która stanowi
"niespodziankę" ku uciesze dzieci i dorosłych.
Receptura:
Ciasto
czekoladowe:
12 muffinek
80 - 90 g
gorzkiej czekolady (3 oz)
1 szklanka
cukru pudru
115 g masła
(4 oz unsalted)
2 jajka
2 szklanki
mąki
1/2 szklanki
mleka
1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody
1/2 łyżeczki
soli
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego (opcjonalnie cukier waniliowy)
12 kostek
białej czekolady
Masa:
1/2 kg
kremowego śmietankowego sera twarogowego
100 g masła
miękkiego
4 - 5 łyżek
cukru pudru
zielony
barwnik spożywczy
Przygotowanie
ciasta.
Nagrzej
piekarnik do 190*C (375*F).
Masło,
cukier i czekoladę rozpuść na małym ogniu. Odstaw do wystudzenia. Wszystkie
suche składniki wymieszaj ze sobą. Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj mleko,
jajka i ekstrakt - dokładnie wymieszaj. Teraz wsyp suche składniki i wszystko
połącz mieszając do uzyskania gładkiej masy. Postaraj się to zrobić w krótkim
czasie zanim soda i proszek zaczną "pracować" - wówczas muffinki będą
ładnie wyrośnięte i chrupiące z wierzchu. Przełóż ciasto do 12 foremek. Do
każdej foremki z ciastem wciśnij po kawałku czekolady - taka niespodzianka. Po
upieczeniu zda się, że to odrobina karmelu w środku czekoladowego ciastka.
Teraz wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Przygotowanie
kremu.
Masło utrzyj
z cukrem na gładką masę, dodaj ser i barwnik i dokładnie zmiksuj aby nie było
grudek, a kolor był jednolity. Gdy muffinki wystygną możesz zacząć dekorować.
Najpierw odrobinę masy połóż na sam środek babeczki (ok 1/2 łyżeczki) i lekko
rozsmaruj, aby choinka miała lepszą "przyczepność". Resztę masy
przełóż do szprycki z końcówką w gwiazdkę. Wyciskaj masę promieniście
zaczynając od środka w kierunku brzegu. Gdy skończysz jeden poziom, to każdy
kolejny powinien zawierć mniej ramion i krótsze. Na samej górze zrób małą
rozetkę. Udekoruj według własnego upodobania. W tym przepisie zostały użyte
cukrowe białe gwiazdki na czubek choinki oraz cukrowe kolorowe konfetti.
Takie fajne te choinki, że aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuń