Czekoladowo,
karmelowo i bananowo mi tak. Lubię jesień i lubię gdy ma smak
czekolady...Podwójnie czekoladowe ciasto Banoffee, to właśnie to, co dzisiaj
mnie uwiodło.
Banoffee pie |
Receptura
200 g
herbatników Degistive pokruszonych
100 g masła
(3 - 4 oz)
100 g
gorzkiej czekolady (3 -4 oz)
3 łyżki
Nutelli
3 duże
banany pokrojone w krążki
1 puszka
masy kajmakowej ( ok 14 oz Dulce de leche)
250 ml
śmietany kremówki 36% ( 9 oz)
250 g serka
kremowego ( 9 oz)
5 łyżek
cukru pudru
1 tabliczka
mlecznej czekolady ( 3 oz) starta na wiórki
Rozpuść czekoladę
gorzką z masłem na małym ogniu. Wylej czekoladę na pokruszone herbatniki, dodaj
Nutellę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż okruchami czekoladowymi dno formy 20x20
(ok) lub tortownicę o podobnym wymiarze. Wstaw ciasto do lodówki. Krem
karmelowy powinien być gęsty ale lekko płynny - jeżeli nie jest, to podgrzej go
do momentu, aż uzyskasz półpłynną konsystencję. Wylej karmel na ciasto. Na tym
połóż plasterki bananów ściśle jeden obok drugiego.
Śmietanę
ubij na sztywno z cukrem pudrem. Gdy już będzie gęsta i puszysta dodaj ser i
dokładnie połącz składniki. Wyłóż masę serowo-śmietankową na banany. Na wierzch
ciasta zetrzyj mleczną czekoladę i wstaw ciasto do lodówki na parę godzin -
wszystko powinno się "przegryźć" po ok 12 godz., ale mnie jeszcze nie
zdarzyło się aż tak długo czekać :)
wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńte wiórki na górze wyglądają super!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podoba Wam się moja wersja tego popularnego ciasta. Z serca zachęcam do wypróbowania :)Pozdrawiam COOLinarną strefę, Annę i banoffee
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńCzy wiesz, że choć robię masę słodkości, to banofee dotąd jeszcze nigdy? W Twoim wykonaniu prezentuje się cudnie. Wodzisz na pokuszenie...:-)
OdpowiedzUsuńKasiu polecam to ciacho - kiedyś musi być ten pierwszy raz :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAgnieszka
witam,nie bardzo wiem o jakie ciasteczka chodzi i gdzie je dostać i jaki serek kupić(może konkretnie),dziękuję,Małgosia
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Jeśli masz wyszukiwarkę np. google lub inną wpisz "Degistive ciastka" i z pewnością ukarze się żądana fraza, będziesz mogła dokładnie przyjrzeć się opakowaniu, by bez problemu znaleźć na sklepowej półce. Ciastka są dostępne od wielkich marketów po małe sklepiki. Możesz użyć też tej samej ilości zwykłych herbatników. Ser natomiast jest zwykły, śmietankowy, jak do sernika - użyj swojego ulubionego mielonego serka i powinno wyjść smacznie :) Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to służę odpowiedzią. Pozdrawiam
UsuńPyszne- też robię ale troszkę na mój sposób:) owsiany spód, własny karmel i też jest bomba :)
OdpowiedzUsuńaaa te wióry? Grube w jaki sposób?:)
OdpowiedzUsuńNożem :) Pozdrawiam
UsuńJuż spisałam składniki, jutro zakupy i w piątek zabieram się za robienie tych pyszności:) Super są Twoje przepisy, będę częściej zaglądać bo sporo się można od Ciebie nauczyć:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajne jest to ciacho i zdecydowanie jedno z moich ulubionych :) Dziękuję za miłe słowa - nawet jeśli trochę na wyrost ;) Pozdrawiam serdecznie
Usuńczy można użyć mascarpone zamiast serka?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście (mascarpone, to też kremowy serek, tylko nie z mleka lecz ze śmietanki) - każdy kremowy serek, czyli mielony, będzie dobry pod warunkiem, że nie ma zbyt luźnej konsystencji :)
UsuńPozdrawiam